Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en

Porträtt - Dryck

Absolut One Source

Absolut Vodka är ett av världens mest kända varumärken men få vet att vodkan produceras i ett av världens mest energieffektiva destillerier i skånska Åhus.

Anna Schreil .jpg

Anna Schreil, VP Operations

”För oss är One Source en kvalitetsgaranti och en ledstjärna i miljöarbetet”

One Soure - koncept för hållbarhet

One Source är Absoluts koncept för hållbar produktion och innebär att enbart lokalt odlat vete används och vattnet kommer från en egen källa. All tillverkning och tappning sker i Åhus i Skåne och skeppas sedan ut över världen. 

One Source - klimatneutral produktion

Men hållbarhetssatsningarna omfattar även energiområdet: Sedan 2004 har Absolut minskat energianvändningen med 45 procent och koldioxidutsläppen med 80 procent per liter producerad vodka. Produktionen är numer klimatneutral då Absolut använder sig av förnybar energi, och de små utsläpp som fortfarande genereras klimatkompenseras. Till flaskorna används återvunnet glas och med ny, smart design har glasvikten minskats utan att göra avkall på den ikoniska flaskformen. 

One Source - kretslopssekonomi

I produktionen sluts dessutom kretsloppen; koldioxid som bildas under destilleringen säljs som kolsyra till läsktillverkare och den proteinrika dranken säljs som djurfoder, vilken utfodrar 250 000 grisar och 40 000 kossor, varje dag!

Absolut - produktion av vikt för hela Skåne

Ungefär 300 personer är direkt involverade i produktionen av Absolut Vodka och ytterligare 1 500 personer från regionen engageras i odling, logistik, glastillverkning och besöksnäring. Absolut köper 15-20 procent av Skånes totala veteproduktion – och de odlare som möter de tuffa kvalitets- och miljökraven, får högre betalt. På så sätt ges incitament till ständiga förbättringar och långsiktiga samarbeten.

 

Text: Mikael Sundström