Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en

Olof Noreus

Olof är vår whiskyambassadör med fokus på den skotska delen av vårt whiskysortiment. Vi fångade honom mellan några provningar och ställde ett par frågor.

Olof-whiskey.jpg

Hur började du jobba med "livets vatten"?

Jag är ursprungligen från Hälsingland men har nu varit bosatt i Stockholm i cirka 13 år. Bodde några år utomlands där jag jobbade bar och restaurang-svängen på Irland, i Skottland och Kanada. Efter det utbildade mig till gymnasielärare som jag varvade med krogjobb.  Tillslut valde jag ändå att stanna i branschen. 

Jag började jag arbeta på whiskymässor åt Pernod Ricard Sverige för 12 år sedan medan jag pluggade.  För cirka sju år sedan började jag jobba som Whisky Brand Ambassador och har haft det stora nöjet att leda över 700 provningar och dryckesutbildningar, arbetat med många mässor och event runtom i landet sedan dess.

Vilken del av vårt sortiment jobbar du mest med?

Mitt huvudfokus är Pernod Ricards stora och fantastiska whiskyportfölj och i synnerhet de många Skotska Single Malt-märken vi har ex. The Glenlivet, Aberlour, Glenburgie och många fler. Jag arbetar även med våra välkända blends, Chivas Regal och Ballantines, Straight Bourbon från Four Roses, lagrad rom från Havana Club och vår fantastiska Cognac från Martell. I stort sett alla våra fatlagrade destillat.

Vi har så många högkvalitativa märken och producenter i vår portfölj med enormt mycket kunskap och erfarenhet, det finns en buteljering för alla tillfällen och humör. Jag gillar också verkligen mixen av tradition och den innovationsanda och det framåtsträvandet som finns, både vad gäller produktutveckling men även ett driv att öppna upp kategorierna och jobba mer inkluderande.

Har du några favoriter i din provningsväska?

Det är svårt att välja bara en och det klassiska svaret är ju att det beror på tillfället. Jag är ett stort fan av högkvalitativ, fruktdriven och välbalanserad Speyside Single Malt (den skotska whiskyregion som vi fokuserar mest på och där de flesta av våra destillerier ligger).

The Glenlivet 12 YO är en grym ”go to” eller ”allround-whisky”, The Glenlivet 18 YO är en fantastisk lite mer vällagrad och mogen whisky och är jag sugen på en ordentligt fyllig och kraftfull sherrylagring, är det Aberlour A’Bunadh som gäller.

Från den irländska delen av portföljen väljer jag gärna en Single Pot Still-Whiskey från Redbreast och i mina cocktails använder jag ofta Four Roses Small Batch eller Single Barrel Bourbon.

Hur ser dina dagar på Pernod Ricard Sverige ut?

Min roll innehåller många olika delar men huvudfokus ligger på utbildningar, provningar och olika typer av workshops. Jag besöker många whiskyklubbar och andra konsumentgrupper och samarbetspartners runt om i landet samt kör många dryckesutbildningar med bar- och restaurangpersonal. Jag jobbar även med olika typer av event, dryckesmässor och produktlanseringar.

Om man vill boka en provning?

Om du vill boka en provning/utbildning och lära dig mer om whisk(e)y, lagrad rom och/eller cognac eller har frågor om våra produkter och varumärken, kontakta mig gärna på: olof.noreus@pernod-ricard.com