Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en

Longmorn 16 yo världsmästare i Maltwhisky VM

När Maltwhisky-VM i helgen arrangerades för fjärde gången sedan 2005 av nyhetssajten Whiskyspot.com var det Longmorn 16 yo som stolt lade beslag på guldmedaljen i klassen för Bästa whisky i "malt-stil".

När Maltwhisky-VM i helgen arrangerades på Hasseludden, Djurgården i Stockholm för fjärde gången sedan 2005 av nyhetssajten Whiskyspot.com var det Longmorn 16 yo som lade beslag på den hedrande guldmedaljen i klassen för Bästa whisky i "malty style".

De sex finalisterna i Malty-klassen var alla möjliga vinnare, konstaterar VM-juryns ordförande Henrik Aflodal, chefredaktör för Whiskyspot.com. Efter nio månaders blindprovande av över 1500 whiskyälskare korades vinnare i olika kategoier och Henrik säger - Jag har aldrig varit med om en bättre uppställning. Av pristagarna lär Longmorn vara den lyckligaste. Efter att ha varit i tre av fyra finaler nådde man nu ända fram.

– Redan i försnacket varnade jag för den här 16-åringen, utbrister en tagen VM-general. Longmorn har aldrig varit bättre. Vattnad är smaken evig, kalejdoskopiskt fruktig utan att gömma undan den mäktiga eken uppbackad av inneboende sturig spritbeska. Egentligen är Yoichi en mer fullgången whisky, perfekt balanserad i alla delar med en skygg rökighet som förhöjer de andra smakerna utan att ta plats. Longmorns doft var undflyende men smaken kan inte nå längre, i min bok maxpoäng berättar Henrik Aflodal.

Konkurrensen är stenhård i maltwhiskysegmentet. De stora destillerierna breddar repertoaren och blir mer elitistiska i sitt utbud. Att världstvåan The Glenlivet och världsfemman Glen Grant skulle ta sig till final var otänkbart för bara några år sedan. Mer resurser läggs idag på att skapa allt bättre fatblandningar i utgåvorna. Singelmaltscenen har professionaliserats och tas på allvar av den skotska whiskybranschen, allt handlar inte bara om blended Scotch längre fortsätter Henrik.

- Det här är en mycket hedrande vinst, Longmorn 16 yo tog sig hela vägen fram i sin kategori i världens största whiskytävling. Det är en bra bit över 100 whiskies från ett 100-tal destillerier som testas av en jury som består av de bästa kännarna över hela Sverige. Vi är mycket stolta över denna triumf för Longmorn 16 yo säger Rai Fierro som är Brand Manager för Pernod Ricard Swedens whiskyportfölj.

Longmorn 16 yo
Art nr 561
Pris 629 kr
Alkoholhalt 48%

Longmorn Distillery grundades av John Duff, en av de största personligheterna inom viktoriansk whisky-industri. Redan tidigt fick Longmorn ett gott rykte om att stå för kvalitet och god smak. Longmorn är sedan länge en medlem av Chivas Brothers produktportfölj.

De naturliga ingredienserna som skapar Longmorn 16 yo ger den dess unika Speyside-karaktär - vattnet som kommer från de lokalarna vattenkällorna, veten från Moray och torv från i närheten. Destilleriet drevs från början helt av ett stort vattenhjul och som fortfarande finns kvar, men är dock inte längre i bruk.

Longmorn 16 yo är en extremt komplex malt och lagras till stor del på 1st fill bourbonfat. När den inte buteljeras som single malt används den av 'blenders' för att förgylla sin egen blended scotch.  Whiskyn är ofiltrerad.

Läs mer om tävlingen och övriga vinnare på:
http://www.whiskyspot.com/show_report.aspx?id=82

För mer information om Longmorn 16 yo kontakta gärna:
Rai Fierro
Brand Manager Whisky
Pernod Ricard Sweden
0706 10 70 50
rai.fierro@pernod-ricard.com